Lähde retkiluistelemaan!

Jääkiekon ystävänä olet varmasti tottunut liikkumaan jäällä erilaisilla luistimilla. Oletko kuitenkaan ehtinyt vielä kokeilemaan retkiluistelua? Se on ulkoilmaharrastus, joka tarjoaa mahdollisuuden kohottaa kuntoa ja peruskestävyyttä sekä viettää aikaa luonnossa. Retkiluistelu on hyvä vaihtoehto uudeksi harrastukseksi ja tässä postauksessa kerromme sinulle, mitä retkiluistelusta on hyvä tietää, kun aloitat uutta harrastusta.

Vaikka olisi kokenut luistelija, on luonnonjäillä liikkuminen erilaista kuin jäähallin tasaisella ja luotettavalla pinnalla suihkiminen. Siksi luonnonjäihin kannattaa totutella hiljakseen, tunnustella ja oppia tuntemaan mahdolliset vaaranpaikat. Retkiluistelija tarvitsee luistinten lisäksi muun muassa kypärän, kyynärsuojat ja polvisuojat, jotta väistämättäkin eteen tuleva kaatuminen olisi mahdollisimman kivutonta. Naskalit tarvitaan, jos retkiluistelija putoaa jäihin ja siihenkin on hyvä varautua. 

Retkiluistelu on myös hyvä tapa viettää aikaa luonnossa ja raikkaassa ulkoilmassa. Luisteluun voi helposti yhdistää myös esimerkiksi lintujen bongailun tai vaikkapa valokuvauksen. Kevyt järjestelmäkamera ja tarkka objektiivi kulkevat näppärästi matkassa mukana luonnonjäillä kevyessä kantolaukussa. Kantolaukku kannattaa valita siten, että sen saa repun lailla selkään, jolloin heiluva laukku ei häiritse luisteluun keskittymistä. Suomen luonnosta saa upeita kuvia ja etenkin talviset luontokuvat tekevät vaikutuksen kaikkiin ihmisiin.

Ensimmäiselle retkiluistelureissulle kannattaa ottaa turvallisuusvälineiden ja muiden tarvikkeiden lisäksi mukaan osaava retkiluistelijakaveri. Kaverista on paljon apua kartanluvussa ja suunnistamisessa ja niinä kertoina, kun pulahtaa hyiseen veteen. Kokeneempi opas myös tuntee jään pinnan ja osaa lukea erilaisia merkkejä siitä, milloin jää on kestävää. Reppuun on syytä varata myös vaihtovaatteet, sillä paleltumat ja kylmettymät ovat yksi retkiluistelun suurimmista riskeistä.

Nämä vinkit auttavat sinut varmasti eteenpäin kun suunnittelet retkiluistelun aloittamista!